Experiment dry january. De drie redenen waarom één wijntje of alcoholisch drankje naar meer smaakt!

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 17:45

Ik nam mij regelmatig voor om het bij één of twee wijntjes te laten op een feestje of tijdens het borrelen met vriendinnen. ‘’Dat kan ik best en dan heb ik morgen nog wat aan mijn dag!’’, zo dacht ik. In deze blog kom je erachter:

  • waarom één wijntje of alcoholisch drankje naar meer smaakt!
  • waarom jij je tijdens een kater moe, somber of angstig kan voelen en wat hangxiety is!

Waarom smaakt één wijntje of alcoholische drankje naar meer?

Soms lukte het om het bij één wijntje te houden, maar vaker smaakte het tweede wijntje wel erg goed! ‘’Het is ook zo gezellig en ik wil wel een beetje leven!’’. Een wijntje associeerde ik met gezelligheid. Dus het derde wijntje en vierde liet ik regelmatig met plezier bijschenken. Als het echt te gek wordt, dan maar genoeg water tussen door drinken en morgenochtend charcoal (voor het ontgiften) nemen! En hé, morgen maar weer extra gezond eten en sporten om het te compenseren!

Een aantal keer was er ook niets aan de hand en voelde ik mij prima de volgende dag! Maar meestal na een avondje waar ik drie of meer wijntjes dronk, voelde ik mij de volgende dag moe, lamlendig, in mijn hoofd vastzittend en soms ook somber!

Dat ik alcohol associeerde met gezelligheid is ook niet gek! Er komen ook allerlei gelukshormonen vrij wanneer je alcohol drinkt. Dopamine zorgt voor een fijn en euforisch gevoel. Serotonine geeft ook een prettig gevoel en zorgt voor een gevoel van verbondenheid met anderen! Die extra feel-good-stofjes die vrijkomen in mijn brein, kunnen ervoor zorgen dat ik een volgend drankje neem!

Waarom voelde ik mij na een gezellige avond de volgende dag moe, somber en angstig? En wat is hangxiety?

Afgelopen dinsdag ging ik naar de première van de theatervoorstelling ‘Sinds ik niet meer drink’ van Evi Hanssen! Met humor vertelde zij aan de hand van anekdotes interessante weetjes over alcohol en haar alcoholvrije leefstijl. Ik leerde over Hangxiety. Evi legde uit dat dit woord bestaat uit ‘Hangover’ en ‘Anxiety’. Zodra de alcohol is uitgewerkt, zoekt het lichaam weer naar balans. Dit doen de bijnieren door ‘cortisol’ aan te maken (wat eerst onderdrukt werd door alcohol!). Ook geeft ons brein minder dopamine af. Deze fysieke stressreacties van ons lichaam kunnen zorgen voor gevoelens van angst, verdriet of lamlendigheid!

Dry januari experiment

Daarom ben ik vanaf 2 januari het experiment ‘Dry january’ aangegaan! Zodat ik fit, energiek en vrolijk wakker wordt na een feestje of borrel!

En dit wil ik langer doortrekken naar meerdere weken, zodat ik kan ervaren welke effecten dit heeft op mij en mijn energieniveau! Wie doet er ook mee aan dit experiment? En welke effecten merk jij? Leuk als je hieronder jouw ervaringen deelt of tips wilt achterlaten voor mij en andere vrouwen die in dit alcoholvrije experiment zitten!

Energiek wakker worden?

Je energiek voelen, gaat natuurlijk verder dan dit experiment!

Wil jij ook dagelijks fit, energiek en vrolijk wakker worden? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, zodat jij meer inzicht krijgt wat je nodig hebt om je dag energiek te starten! Klik hier om jouw kennismakingsgesprek in te plannen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.